2284063110 Κεντρικός πεζόρδρομος - Αντίπαρος, Κυκλάδων antiparosacaba@gmail.com
Recommended
2021
Acaba Restaurant Guru

 
Το Σπήλαιο
Το Σπήλαιο της Αντιπάρου έχει μια μοναδικότητα, όχι μόνο λόγω των μαγευτικών του σταλαγμιτών, αλλά και λόγω της σύνδεσης του με την ιστορία του νησιού.
 
Στο εσωτερικό του βρέθηκαν αρχαία αγγεία, υπάρχει αφιέρωση στην θεά Αρτέμιδα και σύμφωνα με μία επιγραφή ένας από τους αρχαιότερους επισκέπτες του σπηλαίου ήταν ο Αρχίλοχος ο Πάριος, ο μεγάλος λυρικός ποιητής. Στα τοιχώματά του σώζονται αναγραμμένα τα ονόματα Μακεδόνων στρατηγών, που συνωμότησαν εναντίον του Μεγάλου Αλεξάνδρου και κατέφυγαν στο σπήλαιο της Αντιπάρου για να κρυφτούν και να γλιτώσουν. Αξιομνημόνευτο είναι  το πέρασμα από το σπήλαιο του Μαρκησίου Νουαντέλ, πρεσβευτή της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη, που βρέθηκε το 1673 ανήμερα Χριστουγέννων, στην Αντίπαρο. Ο  ιερέας της συνοδείας του τέλεσε την λειτουργία των Χριστουγέννων μέσα στο σπήλαιο, χρησιμοποιώντας στο τελετουργικό ένα σταλαγμίτη, σαν Αγία Τράπεζα. Όλοι οι επισκέπτες  του σπηλαίου, από τον μαρκήσιο Ντε Σαμπέρ το 1775 έως τον Όθωνα τον πρώτο βασιλιά της Ελλάδας το 1840, άφησαν χαραγμένα στα τοιχώματα του το ονόματα τους. Οι Γερμανοί κατακτητές, στην διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, προκάλεσαν καταστροφές στον χώρο.
 
Η πρόσβαση στο σπήλαιο γίνεται με αυτοκίνητο ή με πούλμαν. Στην είσοδο του σπηλαίου συναντάμε το εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη του Σπηλιώτη.
Δεσποτικό
Ως γνωστό η λατρεία του Απόλλωνα ήταν διαδεδομένη στις Κυκλάδες, και το μεγαλύτερο κέντρο λατρείας του ήταν η  Δήλος. Σύμφωνα με την παράδοση υπήρχαν στις Κυκλάδες συνολικά 22 δευτερεύοντα μικρότερα Ιερά από εκείνο της Δήλου. Ένα από αυτά ήταν και το Ιερό του Δεσποτικού. Αυτό το Ιερό αποτελεί μία μοναδική περίπτωση στο χώρο του Αιγαίου. Χτισμένο πάνω σε ένα από τα ωραιότερα ακατοίκητα και παρθένα μικρά νησιά του Αιγαίου, το Δεσποτικό, είναι ένα ανέπαφο Αρχαϊκό Ιερό το οποίο λειτουργούσε από τον 7ο αι. π.Χ. έως και τα Ρωμαϊκά χρόνια. Το Δεσποτικό ταυτίζεται με την αρχαία Πρεπέσινθο.
 
Τις πρώτες ανασκαφές στο Δεσποτικό διενήργησε τον 19ο αιώνα ο αρχαιολόγος Χρήστος Τσούντας, ο οποίος αποκάλυψε Πρωτοκυκλαδικά νεκροταφεία. Το 1959 έγινε ανασκαφή από τον Ν. Ζαφειρόπουλο στις θέσεις Ζουμπάρια και Μάντρα στη Β.Α. ακτή του νησιού, όπου βρέθηκαν ίχνη ναού Δωρικού ρυθμού. Από το 1997 έως σήμερα η ανασκαφική έρευνα, που διενεργείται από τον αρχαιολόγο Γιάννο Κουράγιο έφερε στο φως ένα μεγάλο μέρος των βοηθητικών χώρων ενός Ιερού. Μοναδικό εύρημα αποτελεί το ειδώλιο μεγάλων διαστάσεων γυναικείας θεότητας, το οποίο χρονολογείται γύρω στο 680-660 π.Χ. Οι μεγάλες ομοιότητες που παρουσιάζουν τα κινητά ευρήματα και τα αρχιτεκτονικά κομμάτια του Δεσποτικού με εκείνα του Ιερού του Δηλίου της Πάρου που ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα και την Άρτεμη, οδηγούν στην υπόθεση ότι πρόκειται για Ιερό αφιερωμένο στη λατρεία των δύο αυτών θεοτήτων.
Το Κάστρο
Το Ενετικό Κάστρο βρίσκεται χτισμένο μέσα στον παραδοσιακό οικισμό της Αντιπάρου. Οικοδομήθηκε στις αρχές του 1440, για να στεγάσει τους κατοίκους και να τους προστατέψει από τις συχνές επιδρομές των πειρατών. Το Κάστρο ήταν αρχικά ένα τετράγωνο κτίσμα αποτελούμενο από περιμετρικές κατοικίες με εσωτερική αυλή και ένα κυκλικό πύργο στο κέντρο. Οι εξωτερικοί τοίχοι των κατοικιών σχηματίζουν το τείχος του. Στη θέση του κεντρικού πύργου που λειτουργούσε ως τελευταίο καταφύγιο ή ως κατοικία του τοπικού άρχοντα, έχει απομείνει μόνο ή βάση του. Η μοναδική είσοδος του Κάστρου βρίσκεται δίπλα από τη Μητρόπολη του Αγίου Νικολάου.
Το Λαογραφικό Μουσείο της Αντιπάρου
Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Αντίπαρου (Κυριακή Ραγκούση – Κοντογιώργου) άνοιξε το 2016 και δημιουργήθηκε από την ευαισθησία και την αγάπη για τον πολιτισμό που σχετίζεται με την περιοχή και κατ ‘επέκταση με τις Κυκλάδες και το Αιγαίο. Αυτή η ευαισθησία και η θέληση προσφοράς και δημιουργίας οδήγησε την οικογένεια του Αλέξανδρου Κοντογιώργου σε συνεργασία με τον Δήμο Αντίπαρου να δημιουργήσει αυτό το μουσείο.
 
Η οικογένεια του Α. Κοντογιώργου δωρίζει στον Δήμο Αντίπαρου, τα πολιτιστικά αντικείμενα που προέρχονται από το μουσείο ΑΝΘΕΜΙΟ, μια δημιουργία μακρόχρονων και έντονων προσπαθειών της Κυριακής Ραγκούση. Ο Δήμος Αντίπαρου παρείχε και δημιούργησε το κτίριο και τις άλλες λειτουργίες που απαιτούνται για μια τέτοια προσπάθεια.

Το αποτέλεσμα θεωρείται μοναδικό για τα πολιτιστικά πρότυπα της περιοχής. Οι συλλογές που θα εμπλουτιστούν με νέα αντικείμενα μέσα στο χρόνο, εκτίθενται σε ένα κομψό και ευρύχωρο κτίριο. Τα πολιτιστικά αντικείμενα αποτελούνται από συλλογές με σημαντική ιστορική και επιστημονική αξία για την Αντίπαρο και την ευρύτερη περιοχή.
 
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εισιτήριό σας από το Σπήλαιο της Αντιπάρου για να επισκευτείτε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αντιπάρου.